Luulen, että ensi viikonloppuna on kauppakeskuksissa ja kaupunkien keskustoissa melkoinen vilinä. Joululahjojen ja jouluruokien ostaminen taitaa olla silloin vilkkaimmillaan. Viime viikonloppuna ainakin oli jo melkoisesti ihmisiä liikkeellä.

Tässä hiukan joululahjavinkkejä. Olen kirjoitellut näitä listoja hiukan omalta kannaltani: mitä ostan joululahjaksi ja mitä voisin itse haluta lahjaksi. Ehkä kuitenkin joku kuitenkin bongaa vielä jonkun lahjaidean. :)

 

Lautapelit

Pelaaminen yhdessä on todella hauskaa! Me harrastamme kavereiden kanssa pelaamista lähes aina kun tapaamme porukalla. Suosittelen lautapeleihin tutustumista, sillä pelaaminen on todella hauskaa! Nyt en esittele näitä peruspelejä, joita on pelattu jo lapsena. Olen pelannut jokaista näistä peleistä, joten lisäkysymyksiä saa esittää. Tässä siis pari loistavaa aikuisille suunnattua lautapeliä, jotka sopivat mainiosti pukinkonttiin:

Dominion - Valtakunta: Tämä on oikeastaan korttipeli. Pelissä rakennetaan omaa pakkaa mahdollisimman toimivaksi ja pelin voittaa eniten pisteitä ostanut. Tämän pelin idea on minusta hiukan vaikea selittää, mutta peli on melko helppo oppia. Peli on voittanut monia palkintoja, esim. Vuoden 2009 peli. Erittäin koukuttava peli, jota voi pelata myös kahdestaan. Dominion on erittäin monipuolinen peli. Jokainen peli on erillainen riippuen pelaajista ja valituista korteista. Tähän peliin saa myös paljon lisäosia. Tämä peli löytyy varmasti täältä, mutta olen törmännyt tähän peliin myös joissakin tavarataloissa.

Kuva täältä

 

Menolippu: Tässä pelissä on tarkoitus rakentaa junayhteyksiä Pohjois-Amerikan halki. Pelissä pyritään toteuttamaan junayhteyksiä, jotka ovat omissa matkalipuissa. Pelissä kerätään pisteitä, joita saa rakennetuista junayhteyksistä, toutuneista matkalipuista löytyvistä reiteistä ja pisimmästä junayhteydestä. Peli on mielestäni melko helppo oppia ja pelaamisessa ei kulu montaa tuntia. Tätä peliä voi pelata myös hiukan vanhempien lasten kanssa (pelissä on merkintä +8 v.). Menolippu on voittanut Vuoden peli 2005 palkinnon. Tähän peliin olen törmännyt monessa kaupassa. Itse ajattelin ostaa kyseisen pelin Anttilasta poikaystävälleni ja itselleni joululahjaksi. Mukava sitten välipäivinä pelailla, jos vaikka saisi muitakin perheenjäseniä houkuteltua pelaamaan.

Kuva täältä.

 

 7 Wonders: Vuoden 2011 aikuistenpeli. Todella mielenkiintoinen peli. Todella vaikea selittää mitä tässä pelissä tapahtuu, mutta siinä rakennetaan maailman ihmeitä. Peli vaikutti aluksi todella monimutkaiselta, kun sitä meille selitettiin, mutta kun pääsi pelaamaan, alkoi ymmärtää mitä pelissä tapahtuu. Pelasimme tätä peliä kaksi kertaa, jonka jälkeen päätimme poikaystävän kanssa, että hankimme tämän pelin. Loistava peli, mutta jos lautapelejä ei ole pelannut kovin paljoa, voi tämän pelin sääntöjen lukeminen turhauttaa aluksi. Tämän pelin mainoksia olen nähnyt Suomalaisessa kirjakaupassa, mutta en ole kyseistä peliä sieltä kuitenkaan löytänyt. Anttilasta ja Lautapelit.fi tämä peli ainakin löytyy.

Kuva täältä.

 

Monia muitakin loistavia pelejä on kuten Scotland Yard, Ubongo ja RappaKalja Tupla. En nyt kaikkia loistavia pelejä viitsi tähän esitellä. Ostimme kavereille lahjaksi Modern Art -pelin, jota pääsemme toivottavasti myös pelailemaan joskus joulun jälkeen.

 

Kirjat

Kirjoja on minusta aina ihana saada jouluna, sillä niitä on sitten mukava lueskella rauhassa joulun aikana. Pidän kovasti kirjoista, mutta en usein ehdi kirjoja lukemaan kuin kesälomalla ja jouluna. Kirjoja on moneen makuun, jokaiselle lukukemisesta pitävälle löytyy varmasti joululahjaksi hyvä kirja. Tietokirjallisuutta vai kaunokirjallisuutta, riippuu täysin lahjansaajasta. :) Pieni lista kirjoista, jotka olen lukenut lähiaikoina ja jotka ovat olleet mielestäni hyviä:

- Kari Hotakainen: Ihmisen osa. Ihmisen osa on runsas ja moniaalle ehtivä romaani. Sen viisaus on vilpitöntä, se liikkuvuus riisuu aseista, sen huumori on syvää. Pelotta tämä romaani kahmaiseen nykyajasta kiinni ja yrittää ymmärtää sitä. Naurutta se ei ole mahdollista, itkutta se ei onnistu. (Teksi kirjan sisäkannesta)

Hauska ja loistava kirja. Luin muistaakseni kirjan kahdella istumalla kesällä mökin terassilla. Myös poikaystäväni piti kirjasta. Tässä pätkä kirjsta, joka on oikeastaan kirjan päähenkilön kirjoittama positkorttiteksti tämän tyttärelle:

"No niin Helena! Älä nouse muiden yläpuolelle. Siellä loppuu happi ja alkaa huimata. Syö voita ja juo punaista maitoa. Tai ainakin sinistä. Kevyisiin älä koske, niillä nouset ilmaan. Maassa pysy. Kuin tatti. Mutta älä itteäs alenna. Semmonenkaan ei ole mistään kotoisin. Isäs laittoi eilen moneksi päiväksi karjalanpaistia. Tämä on vihje. Äitis"

Kuva täältä.

Riikka Pulkkinen: Totta. "Rakkaus, suru, haavat, lohtu. Riikka Pulkkinen kuvaa herkin vedoin niitä pieniä liikkeitä, joilla ihmisen mieli käsittelee kaikkein isoimpia asioita." (Teksti kirjan takakannessa)

Loistava tarina. Kirjan alussa meinasi mennä hiukan sekaisin kuka kertoo, mitä ja mistä nyt kerrotaan, kuitenkin lopulta kaikki oli hyvin selvää. Tämänkin kirjan luin parin päivän aikana. Poikaystäväkin piti kirjasta. Tästä kirjasta en osaa valita mitään kappaletta, joka kuvaisi mielestäni koko kirjaa. Suosittelen kirjan lukemista.

Tällä hetkellä Kom-teatterissa menee kirjasta tehty näytelmä. Kävimme sen katsomassa ja pidimme. Hauska joululahja voisi olla, että ostaisi tämän kirjan ja liput teatteriin tähän näytelmään. Lippupisteestä voi katsoa ja ostaa lippuja. Näyttäisi vielä olevan keväälle vapaita lippuja myynnissä.

Kuva täältä.

Cecelia Ahern: Pidän Ahernin kirjoittamista kirjoista kovasti. Kauniita tarinoita, joita on kuitenkin helppo lukea. Sopii mielestäni erittäin hyvin lahjaksi myös niille, jotka eivät niin paljon kirjoja muuten lue. Ps. Rakastan sinua taitaa olla hänen tunnetuin kirja. Tämä kirja sopii hyvin myös nuorille. Kaunis tarina, jonka kaveriksi pakettiin voi ostaa kyseisestä kirjasta tehdyn elokuvan. Suosittelen kuitenkin muidenkin hänen kirjojen lukemista.

Torey Hayden: Hayden kertoo tarinoita lapsista, jotka kokevat tai ovat kokeneet kovia. Hänen tarinansa ovat koskettavia selviytymistarinoita. Todella hyviä kirjoja. Suosittelen!

Sitten vielä yksi kirja, joka ei olekaan romaani:

Jan Pedersen: Linnut äänessä. Todella ihana kirja kaikille linnuista edes vähän kiinnostuneille. Mökillä loistava kirja lintujen tunnistamiseen äänen perusteella. Todella kätevä. Kirjassa on myös kauniit kuvat. Poikaystävä osti tämän vanhemmilleni joululahjaksi. Tiedän jo nyt, että se tulee olemaan todella ahkerassa käytössä kesällä mökillä.

 

Vaatteet ja asusteet

Vaatteiden ostaminen joululahjaksi on aina jonkinlainen riski. Ainakin teini-ikäisille on erittäin vaikea ostaa vaatteita, sillä ihan kaikki ei kuitenkaan kelpaa. Itse otin tänä vuonna riskin ja ostin poikaystävälleni puuvillaisen paidan. Saa nähdä joulun jälkeen onko vaate päällä vai kaapissa. Hän on välillä todella tarkka vaatteiden kanssa. Jos lahjan saajan tuntee kuitenkin hyvin, voi hänelle ostaa hyvällä mielellä vaatteita. Oma äitini osaa ostaa ja tehdä minulle juuri sopivia ja ihania vaatteita.

Asusteita on mielestäni sen sijaan mukava ostaa ja tehdä. Kaulahuivi, hattu tai hanskat useimmiten kelpaavat kennelle tahansa. Myös erillaiset korut, hiuskourut, laukut ym. ovat hyviä lahjaideoita. Nyt voi olla hiukan myöhäistä alkaa enää kutoa villasukkia, mutta ehkä jonkun hyvin yksinkertaisen huivin vielä ehtisi tehdä pukinkonttiin, jos joka ilta uskollisesti istuisi puikot käsissä.

Ei pidä unohtaa yöpaitoja. Joku voi ajatella, että yöpaita on todella tylsä lahja. Mutta itselläni on sellainen tilanne, että kaikki paitulini ovat täynnä reikiä eikä uusia yöpäitoja ole tullut vuosiin joululahjaksi. Mummini osti aina yöpaidat meidän perheen naisille (silloin tosin olin vielä tyttö). Nyt ei ole ketään joka ostaisi yöpaitoja. Pitää varmaan mennä joulun jälkeen ostamaan itselle kasa uusia yöpaitoja, jos tänäkään vuonna ei mistään pehmoisesta paketista yöpaitaa paljastu.

Astiat ja muut tarvikkeet kotiin

Nuoret, jotka ovat muuttaneet omaan kotiin vasta hiljattain, tarvitsevat usein paljon kaikenlaista kotiin. Tällaisille lahjan saajille on helppo keksiä lahja: pyyhkeitä, laadukkaita astioita, vuodevaatteita ym. Vaikka olenkin itse asunut jo monta vuotta poikaystäväni kansssa kahdestaan, ottaisin mielelläni vieläkin vastaan kaikki ihania asitoita ym. kotiin liittyvää. Luulen, etten ole ainoa, joka on hurahtanut astioihin. ;)

Musiikkia ja elokuvia

Meillä kuunnellaan vielä cd-levyjä, joten ne ovat aina tervetulleita. Levyjä ostaessa pitää kuitenkin tietää melko tarkkaan millaisesta musiikista lahjan saaja pitää. Pitää myös tietää, ettei kyseistä leyvä jo löydy hänen levyhyllystään.

Elokuvan ostamisessa pitää tietää myös mistä lahjan saaja pitää ja se mitä jo lahjan saajalta löytyy. Itse hommasin tänä vuonna vanhemmilleni sarjaboksin. Tulee varmasti katseltua välipäivinä siis rikossarjaa.

Dvd-elokuvan lisäksi voisi hommata lahjan saajalle leffaeväitä, esim. karkkia, juotavaa, suolaista naposteltavaa ym. Nämä kaikki voisi pakata lahjakassiin. Kokonaisen leffaillan ainekset yhdessä paketissa.

Yksi hyvä vaihtoehto on antaa lahjakortti ITunesiin, jos lahjansaajalla on iPhone tai iPad. Näin lahjan saaja voi ostaa sellaista musiikkia tai sovelluksia mitä hän haluaa tai tarvitsee. Lahjakortin voi ostaa Apple Storesta tai R-kioskeilta. On varmasti ainakin nuorille erittäin mieluinen lahja.