Joululahjojen ostaminen ja tekeminen ei ole aina kovin helppoa. Monesti miettii päänsä puhki, että mitä tänä vuonna antaisi esim. isälle lahjaksi ja lopulta päätyy siihen perinteiseen Vihreät kuulat-rasiaan ja sukkiin. Luulen, että näitä tällaisia lahjottavia, jotka eivät oikeastaan tarvitse mitään, löytyy muidenkin tuttavapiireistä. Ei sitä halua antaa toisaalta mitään turhaa tavaraakaan.

Ihmiset ovat erilaisia ja pitävät erilaisista asioista, mutta ajattelin kuitekin listata hiukan ideoita lahjoista. Kaikki ideat eivät ole välttämättä minun omia vaan ovat tarttuneet monista yhteyksistä. Tähän ensimmäiseen "listaan" tulee sellaisia lahjoja, jotka ovat niin sanotusti aineettomia tai kuluvia (esim. syödään). Toiseen kirjoitukseen tulee sitten enemmän vinkkejä ostettavista lahjoista.

 

Ruokalahjat

Ruokalahjat ovat loistava valinta silloin kun tiedät etteivät läheisesi halua itselleen mitään tavaraa. Ruokalahjat voi tehdä itse tai ostaa kaupasta jotain mukavia herkkutuotteita. Ruokalahjat voi pakata koriin tai vaikkapa kangaskassiin, joka käy myöhemmin kauppakassiksi. Tällaiseen koriin voi laittaa lähes mitä tahansa, mistä lahjan saaja pitää.

Joitakin ideoita herkkukoriin:

- itse leivotut pikkuleivät, kakut, muffinit, piparit ja leivokset

- kuivatut hedelmät, itse tehdyt karamellisoidut mantelit (ohje täällä)

- keksi-mix (ohje esim. täällä)

- jotain juotavaa, kuten glögiä, itse keitettyä marjamehua tai viiniä

- suklaata

- hilloja ja säilykkeitä, itse tehtyä sinappia

- itse leivottua leipää esim. saaristolaisleipä tai joululimppua

- juustoja (tällöin kori on säilytettävä siihen saakka kunnes lahja luovutetaan kylmässä)

- kahvia, teetä

- itse tehty mysli

 

Herkkujen lisäksi koriin voi laittaa vaikka:

- itse tehdyt pannulaput

- servettejä

- kynttilät

- kaunis joulukoriste

- virkattu/kudottu tiskirätti (äiti on erityisesti tykännyt käyttää tällaista)

 


Kuva: Itsetehdystä myslistä (Ohje tulee lähipäivinä, sillä aion tehdä tätä myös tänä vuonna lahjaksi)

 

Teatteri- tai konserttiliput

Jos tietää, että lahjan saaja pitää erityisesti teatterissa käymisestä tai jostakin esiityjästä, voi hänelle ostaa joko suoraan liput johonkin tiettyyn näytökseen/konserttiin tai ostaa lahjakortin lipunmyyntiin. Tietenkin ennen joulua voi hienovaraisesti udella, että onko joku tietty päivä vielä vapaa ja sen mukaan ostaa liput tiettyyn nätökseen vaikka ystäväpariskunnalle tai  lahjan saajalle ja itselleen. Näin voi päästä viettämään mukavaa iltaa vaikka ystävän kanssa. Myös elokuvaliput ovat hyvä idea, jos lahjan saaja tykkää käydä elokuvissa.

 

Lehtitilaus

Jos tiedät lahjan saajan pitävän käsitöistä, voi hänelle tilata jonkin käsitöitä sisältävän lehden. Tai jos ystäväsi pitää sisustamisesta, voi hänelle tilata sisustamiseen erikoistuneen lehden. Lehtiä on vähän jokaiseen makuun. Tällainen lahja ilahduttaa pitkään joulun jälkeen, joka kerta kun lehti kolahtaa postiluukusta. Kannattaa kuitenkin varmistaa, ettei lahjan saajalle tule jo kyseistä lehteä.

Luonnosta kiinnostuneille suosittelen erityisesti Suomen Luonto -lehteä. Ihania kuvia ja juttuja. Plussana vielä se, että tilaamalla tämän lehden tukee samalla suomalaista luonnonsuojelutyötä.

 

Siivousapu tai lastenhoito -lahjakortti

Siivousapua voi joko ostaa tai sitten itse lupautua siivoamaan. Tällainen lahja olisi oikein hyvä isovanhemmille tai vanhemmille. Voi itse kirjoittaa lapun, jossa kertoo, että kuinka monta kertaa tulee auttamaan siivouksessa. Voi myös ilmoittaa tulevansa esim pesemään ikkunat tai matot.

Lastenhoito -lahjakorttin voi kirjoittaa itse ja antaa vaikka oman kummilapsen tai tuttavaperheen vanhemmille. Voi lupautua tulemaan hoitamaan lapsia silloin, kun vanhemmat haluaisivat viettää kahdestaan aikaa. Tähän lahjaan voisi liittää myös liput johonkin, esim. teatteriin tai elokuviin.


Lahjakortti johonkin liikkeeseen

Lahjakortin antamalla saa lahjan saaja itse päättää mitä haluaa ostaa. Toimii erityisesti teini-ikäisille, joille usein on erittäin tärkeää mikä merkki, väri ja malli on kyseessä. Voi tietenkin ajatella, että tällainen lahja on vähän tylsä, mutta toimii mielestäni tietyissä tilanteissa. Voihan lahjakortinkin kohdistaa vaikka johonkin tiettyyn, esim. omaan kotiin muuttavalle voi antaa lahjakortin tavarataloon ja kertoa, että sillä voisi ostaa jotain omaan kotiin,

 

Aineettomia lahjoja löytyy netistä ja monilta järjestöiltä todella paljon. Kannattaa käydä muualta netistä kurkkimassa, jos asia kiinnostaa.