Joulu on ollut mulle aina tärkeä juhla. Lapsena muistain, että suunnittelin joulua jo hyvin ajoissa: piirtelin usein kuvia tontuista, leikin tonttuleikkejä, selailin askartelukirjoja ja askartelin joulukoristeita. Jo hyvin pieninä pääsimme siskoni kanssa leipomaan äidin kanssa kuivakakkuja ja muita joulun leivonnaisia. Lapsena joulussa oli taikaa. Lahjoista oli kirjoitettu lista ja jouluaattona jännitti mitä niistä kääröistä paljastuisi. Me saimme melko paljon lahjoja joka joulu. Olimme aina pukeutuneet äidin tekemiin mekkoihin ja joulu tuntui todella juhlavalta. Olen pitänyt jouluruuista jo pienestä pitäen ja aina varmistellut äidiltä, että varsinkin lattulaatikkoa riittää kaikille joulupäiville. Kaikki sukulaiset, se vilske ja odotus tekivät joulusta Joulun. Jossain vaiheessa joulu kuitenkin muuttui.

 

 

 

Vietimme lapsuuteni joulut mummin luona omakotilalossa. Perinteet muuttuivat pakon edessä. Aloimme viettää joulua lähes samojen ihmisten kanssa kotona kerrostalossa. Aluksi tuntui, ettei siitä tule mitään. Lisäksi murrosikä vaikutti joulumieleen. Mikään ei enää tuntunut samalla tavalla kutkuttavalta kuin ennen. Tuntui kuin olisi hukannut jotain, jonka vielä edellisenä jouluna omisti. Aloin ajatella, että ehkei joulu ollutkaan niin ihana juhla kuin muistin. Ehkä aika oli vain kullannut muistot. Lapsuuden joulut oli vietetty ja pettymys oli suuri.

No, sitten tuli rippikouluikä ja seurakuntanuorena vietetyt ajat. Joulu sai jotenkin uuden merkityksen taas. Edellisten joulujen pettymys oli poissa ja suuren juhlan odotus tuntui taas mukavalta. Tein mielelläni joulukortteja, lahjoja ja joululeivonnaisia muille. Joulumieli oli tullut takaisin!

 

 

Samalla tiellä ollaan vieläkin. Tietynlainen joulun jännitys on palannut, kun suunnittelee muille mukavia jouluyllätyksiä ja itsetehtyjä lahjoja. Omassa kodissa voi lisäksi aloittaa joulunvalmistelun jo ajoissa, tuomalla joulun pikkuhiljaa kodin joka nurkkaan. Rakastan sitä kaikkea joulun valmistelua ja lopuksi sitä, että voi unohtaa kaikki kiireet, kun koti on siisti, ruoat valmiina ja koristeet paikoillaan.